Min fina mamma.

Det händer någonting med mej när jag träffar min mamma. Jag har en besynnerlig tendens att plötsligt regrediera till tiden då jag bodde under mina föräldrars tak. Och den sidan hos mej är inte en av mina vackraste.

De har varit här under helgen. Mina föräldrar. För att fira Lillemans tvåårsdag. Min mamma har lagat mat, städat, tagit han om Lennon, fixat fika och ja...nej, men alltså allt som jag gör när hon inte är här. För det är så det alltid blir. Utan undantag!

Hon kommer. Eller jag kommer till mitt barndomshem. Hon gör allt. Jag gör inget. Det är absolut inget jag väljer. Det bara blir så.

"Lägg dej och vila nu, Christin. Jag fixar det här!" "Sov ut imorgon nu. Jag tar Lennon!" "Du får sova i sängen. Pappa tar lillstugan!" "Vad vill du ha för mat?" "Köp skor till Lennon så sätter pappa in pengar på ditt konto!"

Hon är helt fantastisk! Den bästa mamma man kan ha och jag älskar henne till döds!

Men jag avskyr mej själv som hennes barn. Jag blir helt handlingsförlamad. Jag kommer liksom inte ihåg hur man gör när man är vuxen och mamma till snart två barn. Istället hör jag mej själv säga;

"När ska vi äta?" "Vad blir det för mat?" "Kan du laga mina byxor?" "Tror du att jag kan tvätta dom här i 60 grader?" "Kan jag frysa in bullarna en gång till?"

Varje gång vi så ska skiljas får jag en klump i magen. Som om jag inte klarar mej själv. Som om hon liksom måste finnas här och hjälpa mej med allt. Känslan hänger i under ett par timmar men avtar (THANK GOD!) sedan sakta.

Det som händer när vi ses är ingenting vi styr över. Hon och jag. Det bara är så. Hon är min mamma och jag är hennes dotter. Till överdrift. But still...

Jag kämpar alltid emot i början. Försöker;

"Nej, mamma! Jag gör det där!" "Sätt dej du så tar jag hand om disken!" "Nu lagar jag mat!"

Men i slutändan är det ändå hon som står vid spisen och jag som sitter i soffan som en slö tonåring och frågar vilken tid maten serveras.

Jag frågar mej själv hur det är möjligt. Hur jag kan ändra på det. Jag kommer aldrig fram till någonting. Tänker bara att jag älskar min mamma och att nästa gång vi ses så ska JAG minsann fixa allt och hon ska bara få sitta där och njuta.

Men jag vet hur det blir;

"Men, Christin. Du vet ju att jag inte bara vill sitta! Du får ta hand om mej när jag hamnar på ålderdomshemmet. Nu vill jag göra det här! Jag har inte mycket pengar att ge dej och dina bröder, men kärlek och mat får ni alltid!"

Hon är så fin. Så viktig. Så hjälpsam.

Blir jag en hälften så god mor som hon kan mina barn skatta sej lyckliga!

Nu har hon åkt. Jag har återtagit rollen som mamma och maka. Precis som det ska vara.

Så saknar jag min mamma. Det gör jag alltid! Men det är ändå skönt att vara så som jag vill vara. Vuxen och handlingskraftig! Och nästa gång vi ses ska jag såklart vara hennes dotter men fortfarande Lennons mamma. Jag ska vuxet ta mitt ansvar och inte sitta i soffan i väntan på maten. Jag ska inte låta min stackars far bo i lillstugan för att jag ska få den skönaste sängen. Jag ska inte fråga någonting om tvättning, matlagning eller annat en mor redan skall veta. Jag ska vara jag som jag är när hon inte finns i närheten! Så det så!

Nåja... Jag ska iallafall göra ett halvhjärtat försök. 


Otäck rädsla!

Jag är så otroligt mörkrädd att man blir mörkrädd (hahahaha)! Denna rädsla har dessutom eskalerat sedan jag blev gravid. 

På kvällarna vågar jag inte släcka lamporna i huset. Jag har svårt att somna och ligger istället och gluttar ut i hallen sökande efter människor som brutit sej in. Jag ligger och lyssnar på Johan och Lennons andetag och tror att jag dessutom hör någon annan andas i rummet. Jag tror på allvar att någon lurar i mörkret och bara väntar på rätt tillfälle att överfalla oss (??????!!!!!). Jag vaknar mitt i natten och är helt säker på att någon står i rummet och tittar på oss. Om Lennon vaknar tror jag på allvar att någon finns i hans rum för att kidnappa honom.

Allt är så skrattretande överdrivet. Min rädsla har antagit oanade proportioner och jag skräms lika mycket av det som av själva mörkret. 

För på dagarna när jag tänker logiskt (nåja, någorlunda åtminstone) inser jag hur befängd min rädsla verkligen är! Hur är det möjligt, det jag känner? Vad ligger bakom? Varför är jag så rädd?

Och allvarligt;

Vem skulle vilja bryta sej in i vårt lilla oansenliga hus? Vem skulle vara ute efter att mörda oss och varför? Vet någon ens var Sjöboviken ligger?

For God´s sake! Jag är vuxen. Jag har ansvar för en annan människa. Hur trygga kommer mina barn att känna sej när mamma vaknar upp helt kallsvettig mitt i natten och yrar om otäcka saker som faktiskt bara är ren fantasi? 

Min granne sa härom dagen att hon, sedan hon fått barn, helt blivit av med sin mörkrädsla. Hon känner att det är hon som måste fixa vad som än händer. Helt enligt biologin. Modersinstinkten tar över. Vilken väg tog min, undrar jag så!? 

Förmodligen är min obefogade rädsla den största orsaken till min trötthet. Det tar oerhört mycket energi att spana om nätterna, det ska ni veta!

Jag måste helt enkelt ta mej samman! 



 


Ja, jag vet verkligen inte!

Mitt barn: "Lennon tycker inte om fiiiisk!!!"

Va?! Det har ju ungen gjort ända sedan han kunde svälja lagad mat. Han har alltid älskat fisk!

Mitt barn: "Neeeeej, Lennon äta fisk! Ta bort den!"

Vad i hel...?! Men smart som jag är kommer jag på trixet;

Jag: "Nej, det är inte fisk! Det är lax!"

Mitt barn: "Lennon äta lax. Det är bättre!"

Ha! Jag överlitstade honom! Enkelt att vara mamma! Fattar verkligen inte vad andra föräldrar klagar på när barnen inte äter. Det är väl bara att vara smartare än sin unge!

Tills idag.

Mitt barn: "Nej, Lennon tycker inte om fisk!!! Lennon inte äta den! Lennon färdig!"

Here we go again. Men eftersom jag är en sådan god mor så vet jag hur jag ska hantera situationen.

Jag: "Det är inte fisk. Det är lax!"

Mitt barn: "Neeeeeeej! Lennon tycker inte om fisk!"

Jag: "Men det är ju lax!"

Mitt barn: "Neeeeeej! Inte lax osså!"

Dagis! Jag skyller på dagis! De har ju sagt att han inte äter fisk där. Precis som de andra barnen på avdelningen. Alltså är det de andra barnens fel! De har lurat i min unge att fisk är äckligt. Det kan inte finnas någon annan förklaring. För hur kan han helt plötsligt komma på att han inte gillar fisk?! Jag är helt övertygad om att när barn träffar andra barn så kommer de överens om att ingen ska äta fisk.

För jag tror inte att mitt barn är två år och trotsig. Jag tror heller inte på utbrottet jag fick idag. Det var nog bara en mardröm. Mitt barn är inte trotsigt och jag brusar inte upp i onödan. Här hemma gör barnet inget otillåtet och föräldrarna tappar aldrig besinningen. På Fiskarhagsvägen 1 i Sjöboviken råder total frid och det är hit man ska komma på studiebesök om man har trotsiga barn och är en trött förälder. Här lär vi ut den rätta pedagogiken.

I so wish!

Hur gör man? Hur är man mamma?

Bara en fråga liksom.


Hembakat var det här!

Det behövs så lite. För att saker och ting ska haverera. Sådant som jag gör alltså. Lyckas liksom aldrig att göra saker med bravur. Visst slås det på stora trumman när jag planerar att genomföra det som skas (är medveten om att skas inte är ett ord men inget annat passar ju!!!) men när allt värkställs så slutar det ofta med haveri.

Ett väldans (återigen inget ord, I know) gott exempel är matlagning samt bakning.

Jag har en bild av att jag är som Birgitta. Min pappas kusins fru. Hon bjuder alltid på hembakat. Inte EN mjuk kaka till kaffet eller några futtiga småkakor. O, nej! Varje liten fika man bjuds på inkluderar minst fem olika bakverk. Okej, om det bara vore för bakverken. Att dom är många. Imponerande i sej. Men hon lyckas dessutom med att alltid vara elegant klädd, snyggt sminkad samt ha ett sterilt rent hem. Hon är till och med glad och trevlig när hon sedan öppnar upp sitt hem för inbjudna gäster. Precis som Bree (från Desperate Housewives för er som har genuina liv och inte vet vem hon är). I just don´t get it!

Jag försöker verkligen! Men hur än jag gör så står jag ändå där i ett krigshärjat kök med mat och bak-kladd överallt, klädd i sjaskiga mjukisbyxor, fett hår, noll smink i fejjan samt ingen som helst lust med att ta emot några gäster. Iallafall inte med ett trevligt leende på läpparna.

Därför har jag lite ångest inför lördagen då JAG bjudit in på 2-års kalas. I ett svagt ögonblick tyckte jag visst att det skulle vara trevligt att bjuda på lite hembakat fika.

Köp! Säger mamma. Aldrig! Svarar jag argt. Fast jag önskar att jag istället kunde anamma hennes idé. Men faktum är att hur mycket jag än försöker så blir jag inte av med Duktig Flicka syndromet. I mitt hem serveras minsann hembakat! Inget E250 eller andra cancerframkallande ämnen här inte!

Men baka några chokladbollar då och köp resten! Fortsätter mamma. Jag låtsas inte höra.

Inom mej gråter jag redan av trötthet. Ser framför mej allt kladd, all disk och alla timmar i köket som istället borde ägnas åt sömn.

För tro inte att jag ska bjuda på bara EN hembakad kaka eller några ynka små chokladbollar. Nej, nej! Här har det dragits ut sex olika recept som skall fixas till!

Och det finns bara EN endaste person att skylla på.

MEJ!

JAG har ställt till med detta. JAG har köpt hem en massa ingridienser. Inget som är färdigt och gott. Bara en massa mjöl, socker, kakao...etc... Inget ätbart utan min inblandning.

Men...

I förrgår avklarades bullarna. Det gick okej. Faktiskt, under några minuter, stod jag där i mitt kök med förkläde och snygg knut i håret och log. Utanför fönstret klippte maken gräset och lillungen sprang efter med sin gräsklippare. I det ögonblicket kände jag mej vuxen. Som en RIKTIG mamma! En sådan där som VET vad hon håller på med. Som finns där för sin familj. Den trygga. Den goda.

Men en timme senare. När mjölet och sockret var överallt förutom i bulldegen. Då var jag återigen Kicki. Hon som leker mamma, pappa, barn. Hon som skulle kunna överleva på McDonalds mat. Hon som egentligen inte orkar med ansvar. Hon som kanske borde ha blivit;

"Kicki!"
"Vilken Kicki?!"
"Ja, men hon som alltid bor på fem olika ställen och som ibland är lesbisk, ibland nunna, ibland singel och ibland hetero!"
"Jaaaa, jasså HON!"

Oh, good God!

Nu måste jag hem och baka! 




Det behövs så lite...

I lunchtider vill man gärna att köer skall ringla snabbt och smidigt. Man vill att män och kvinnor i ledet skall vara rationella nog att bestämma sej för maträtt innan de är framme för att lämna beställning. Det händer nästan aldrig.

På pastarestaurangen. Jag står sist i den oändligt långa kön av ett tjugotal hungriga. Framför mej står tre äldre damer.

Dam 1: " Jodå, ser ni. Den där blodtrycksmedicinen, den ställde till det vet ni."

Dam 2: " Nej, men vad säger du?!"

Dam 1: " Jovisst, var det så. Den önskar man inte ens sin värsta fiende."

Dam 2: " Nej, det kan jag förstå. Oj, oj, oj..."

Dam 1: " Blablablablabla...blodtryck...blablablabla...sova...blablablabla...trött...blablabla...
blodtryck...blablablablabla...

Dam 3: " Har du provat att promenera varje kväll innan du somnar. Det gör minsann jag och grannfrun. Och det ÄR så skönt vet du!"

Dam 1: " Om du bara visste allt jag provat!!! Blablablabla...doktorn sa...blablabla...blodtryck...blablablablabla...

Tio minuter senare är damerna framme vid disken.

Kassörskan: " Ja, tack. Vad får det lov att vara?"

Dam 1: " Blodtryck... Ja, hej, ja... Ja ni...vad ska jag välja? Vad är dagens pasta?"

Kassörskan: "Hummersås med kräftstjärtar."

Dam 1: " Neeeej, inte för mej inte. Vad ska ni ha?"

Hon vänder sej till sina väninnor.

För att göra en jävligt lång historia miljoner gånger kortare så kan jag meddela att de tre damerna sedan stod där och dividerade om vilka maträtter som kunde tänkas förtäras. När så väl dam nummer 1 lagt sin beställning kan man ju tro att resterande två damer under tiden klurat ut vad de skulle ha. But noooooooo!

När de till sist fick maten upplagd på sina tallrikar var det - och jag citerar - "alldeles på tok för mycket mat för en sådan liten kropp som jag". 

Situationer som denna kan jag icket hantera i pregnant tillstånd. Jag blir så irriterad att jag får sammandragningar.

Usch...jag är redan en usel tvåbarnsmor!






Musik i mitt huvud.

Sometimes it feels like I´m crazy!

"Dinkeli dunkeli doja, så heter en grön papegoja..."

"Hästen heter Plopp och rider i galopp..."

"Nyss så träffa´ jag en krokodil som körde runt i en bil..."

Okej, man fattar ju hur det blir. Jag har en tvååring och såklart sjunger vi massor med sånger som sätter sej fast mer än någon annan musik någonsin gjort.

Men sen kommer jag på mej själv.

"When I was just a young boy...I shot a man in Reno...I´m stuck in Folsom prison..."

Lite senare efter att maken plingat på gitarren.

"How does it feel to be on your own. Like a rolling stone..."

Ännu lite senare.

"Jag är en lite undulat som får så dåligt med mat..."

"Bom, bom, bom slå på stora trumman..."

Alltså hur är det möjligt! Jag som redan mår illa! Försöker ständigt nynna på vad som låter bra!!!

Jag försöker;

"I´m a cowboy, on a steelhorse  I ride. I´m wanted dead or alive..."

"Gina works the diner all day...Take my hand and we´ll make it I swear...livin´on a prayer."

But nooooooo. Istället:

"Somewhere on a desert highway, she rides a Harley Davidson."

Neil Young. Come on!!! Inte jag! How did it come to this? Barnsånger och skrål?!

Jag vill ha riktig musik! Inte Bob Dylanbräk eller Johnny Cash-samma-ackord-i samma-ton-hela-tiden musik! Heller inte bedrövliga barnlåtar som är så äckligt käcka att man inte kan låta bli att lära sej varenda en på tre sekunder.

Tillägger så att jag fattar att en ganska stor del av er som läser skakar på huvudet och tycker synd om min make. För ingen av mina musikaliska vänner står på min sida i denna fråga. De brukar ofta lägga huvudet på sne och le. Inte säga något. Bara tyst ge sitt utlåtande om min tonårshang up-musik.

But I don´t care! Jag bryr mej inte om att "Bobban", "Neilan", "Cashan" och gänget är mer sofistikerade i sin musikstil. Ge mej Bed of Roses och Livin´on a prayer så att jag överlever magen och illamåendet!

Är det verkligen för mycket begärt?!

Nu länkar jag till min terapi-sida så att ni fattar vad jag menar!
http://www.youtube.com/watch?v=ZMRPfCRV2xI





RSS 2.0